Muzyczna Francja

NAUKA PRZEZ ZABAWĘ

MUZYCZNA FRANCJA

MUZYCZNA FRANCJA

Przede wszystkim, przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla oczu. 

Zobaczycie ocean, który w rytmie przypływów i odpływów zmienia całkowicie swoje oblicze. Będziecie mogli podziwiać zarówno szerokie, piaszczyste plaże, jak i te kamieniste, do tego małe zatoczki oraz ogromne, dzikie skały. 

Oprócz tego, góry: niewysokie, ale bardzo malownicze. Znajdą się też jeziora oraz imponujące lasy spowite aurą tajemnicy. Pamiętajcie, że niedaleko są też wyspy, zróżnicowane tak, jak Bretania od strony lądu. Dodatkowa atrakcja: teren jest często wyżynny, więc jadąc niektórymi drogami lub zwiedzając Morlaix czy Quimper będziecie się czuli niemal jak w górach.
 

 2. Bretania – Zwiedzanie Jeśli chodzi o miasta i miasteczka, ich urok nie ustępuje wybrzeżu. Na każdym kroku będziecie mieli styczność z wąskimi ulicami, kamiennymi domami, kolorowymi okiennicami i mnóstwem kwiatów. Do tego zamki, mnóstwo charakterystycznych kościołów w kamieniu, gdzieniegdzie średniowieczne kamienice i mury obronne oraz liczne fortyfikacje. Jeśli dodamy do tego muzea i wystawy, to chyba już wiecie, że nie będziecie się nudzić.
 

 3. Bretania – Kultura i tradycje Bretania była niegdyś niezależna od Francji i w związku z tym posiada wiele odrębnych tradycji i zwyczajów. Jej celtyckie korzenie wciąż wybrzmiewają w muzyce, dają o sobie znać w tańcach i kostiumach ludowych, jak i w lokalnych wierzeniach i legendach. Zetkniecie się też na pewno z językiem bretońskim, najczęściej niestety na tablicach (większość nazw jest tu dwujęzyczna), ponieważ w codziennym użyciu już od wielu lat wymiera. Można się go wprawdzie uczyć w niektórych szkołach, ale powiedzmy sobie szczerze, że od nauki podstaw do rozmawiania na co dzień w danym języku daleko. 

 4. Bretania – Kuchnia Bretania, oprócz swoich walorów wizualnych i kulturowych, kusi rozmaitymi pysznościami, począwszy od crêpes (cienkich naleśników: w wersji wytrawnej, gdzie ciasto jest z mąki gryczanej, jak i tych na słodko, z mąki pszennej) przez najlepsze na świecie maślane ciasteczka (galettes, palets), krem karmelowy (koniecznie z dodatkiem solonego masła!), ciasta takie jak far i kouign amann, nie zapominając o całej gamie owoców morza i lokalnym specjale z flaków: andouille. Dla każdego coś pysznego! Do popicia oczywiście cydr, alkohol wytwarzany z jabłek (cidre) lub mocniejszy lambig, do wyboru jest też pyszny chouchen na bazie miodu.
 

5. Bretania – Ludzie Co ciekawe, o mieszkańcach Bretanii mówi się często, ze w pierwszym kontakcie są chłodni i na dystans. Jednak jeśli uda nam się poznać ich trochę bliżej, okazują się niezwykle serdeczni, gościnni i otwarci. Miałam okazję podróżować po różnych zakątkach Francji i wszędzie poznawałam sympatycznych ludzi, ale to właśnie w Bretanii mentalność wydała mi się najbliżej zbliżona do polskiej, w tych pozytywnych aspektach. Jeśli zachęciłam Was do odwiedzenia tego regionu Francji, ostrzegam lojalnie przed jednym: istnieje podwyższone ryzyko częstych powrotów.